HA HIÁNYZIK VALAMI A MUSTBÓL…

2022. augusztus 22.

Ilyenkor szüret táján a legjobb borászatban is bármi megtörténhet… Bár szerintem a legjobb borászatokban ezek nem történhetnek meg, mert ők attól (ezért is) a legjobbak. Na de ha mégis…

(elnézést a képfordítóm magyartalanságaiért, de talán így is jobb többeknek, mint franciául…)

Az ide év nem kényeztetett el bennünket, már ami a csapadékot illeti. Az aszály miatt a bogyók, kisebbek, a héjuk vastagabb, kevesebb a kinyerhető lé, a rövidebb tenyészidőszak miatt a must összetétele, savak, nitrogén, cukortartalom eltér az általában megszokottól. Mindez együtt nagyobb odafigyelést igényel a borásztól, sőt akik biztosra szeretnének menni laboratórium segítségét is igénybe veszik, hiszen az asszimilálható nitrogént házilag csak a nagyobb pincék tudják mérni, de más összetevők mérése is leginkább laboratóriumi felszereltséget, műszerezettséget igényel. Tavaly szeptemberben https://vinnovacio.eu/2021/09/01/miert-merjuk-a-nitrogent-a-mustban és a https://vinnovacio.eu/2021/09/28/s-meg-egyszer-yan-avagy-merni-es-merni/ bejegyzéseimben a nitrogénnel már foglalkoztam, erre most nem is szánnék több szót.

Ellenben gyakran megesik, hogy a szüret időpontja nem halasztható a savtartalom vészes csökkenése miatt, ellenben a várható alkoholtartalom nem éri el a kívánt mértéket, sőt esetleg a törvényi minimumot sem.

Többen emlékeznek még, hogy nem csak olcsó volt, de kapható is volt Magyarországon a cukor, bár a hazai cukortermelés soha nem fedezte a szükségletet. Nos az idén, aki kevesli a mustból nyerhető alkohol mértékét, kénytelen elgondolkozni a mustsűrítmény használatán.

Szükség lehet még a savtartalom szabályozására, az íz és színhibák javítására is de erről majd legközelebb… S nem győzöm hangsúlyozni a Vinnováció Borlabor Sopronban a szürettől a pohárig segít, hogy a borász is a fogyasztó is kiváló, de legalább jó borral koccinthasson…

LASSAN MEGINT ELMÚLIK EGY ÉV…

LASSAN MEGINT ELMÚLIK EGY ÉV…

Ismét közeleg az év vége… Persze helyből is lehet gyorsítani, de egy kis nekifutásból könnyebb… Egy kis pihenő után esetleg még könnyebbb…

bővebben
AMIKOR BIZTOS HAZUDIK A RÓKA…             avagy a must és a bor savai 2022-ben…

AMIKOR BIZTOS HAZUDIK A RÓKA… avagy a must és a bor savai 2022-ben…

A szőlőből kerül a borba az almasav, a borkősav, a citromsav, illetve néhány csekély mennyiségű más sav is, a szőlő egészségi állapotától, érettségétől, a fajtától és a terroirtól függően. A savak mennyiségére a klíma is jelentős hatással van, ezt az idei évjárat is igen szemléletesen bizonyítja….

bővebben
AMIKOR MÉG SEMMI NINCS VESZVE…

AMIKOR MÉG SEMMI NINCS VESZVE…

Nem kell ahhoz túl nagy képzelőerő, hogy belássuk, ha a szőlő egy, másfél hónappal kevesebbet van a tőkén, akkor a must összetétele egész biztos nem ugyanaz, mint a régebbi időkben amikor még jóval később kezdődött a szüret. Én ugyan minden fórumon ismételgetem, hogy balga dolog nem igénybe venni a laboratórium segítségét, hogy pontosan tudjuk mi van a mustunkban, s az erjesztést ennek megfelelően tudjuk előkészíteni, segíteni, hogy zavartalan legyen lefolyása, s az elképzelésünk szerinti bor lehessen a végeredmény… Ennek ellenére egyre többen jönnek, hogy túl gyorsan lezajlott az erjedés, s nem a várt eredménye lett, lelassult, sőt megakadt az erjedés. No és a majdnem készbor etil acetát tartalma többszöröse a kívánatosnak…A többi “nem úgy lett”-et nem is sorolom. Pedig mindez egy laboreredmény birtokában elkerülhető (lenne)….

bővebben

Kapcsolat

Vinnováció Borlabor | Borvizsgálatok a legkorszerűbb technológiával

A minőségi borhoz nagyon fontos a must, az erjedő bor és a kész bor összetevőinek pontos ismerete, mérése. Borvizsgálat, mérés és egyéb szolgáltatások nálunk rendkívül kedvező áron!

 

ÜGYFÉLSZOLGÁLATI IRODÁNK CÍME:

Vinnováció Kft.

9400 Sopron, Dózsa György utca 9.

A helyközi buszpályaudvar mögött a Lackner Kristóf úttal párhuzamos utcában.

Hétfőtől csütörtökig, 8 – 16 óráig várjuk az Önök megbízását.

Telefonszámunk: +36 70 884 8432

Email címünk: info@vinnovacio.eu

9 + 1 =