HA HIÁNYZIK VALAMI A MUSTBÓL…

2022. augusztus 22.

Ilyenkor szüret táján a legjobb borászatban is bármi megtörténhet… Bár szerintem a legjobb borászatokban ezek nem történhetnek meg, mert ők attól (ezért is) a legjobbak. Na de ha mégis…

(elnézést a képfordítóm magyartalanságaiért, de talán így is jobb többeknek, mint franciául…)

Az ide év nem kényeztetett el bennünket, már ami a csapadékot illeti. Az aszály miatt a bogyók, kisebbek, a héjuk vastagabb, kevesebb a kinyerhető lé, a rövidebb tenyészidőszak miatt a must összetétele, savak, nitrogén, cukortartalom eltér az általában megszokottól. Mindez együtt nagyobb odafigyelést igényel a borásztól, sőt akik biztosra szeretnének menni laboratórium segítségét is igénybe veszik, hiszen az asszimilálható nitrogént házilag csak a nagyobb pincék tudják mérni, de más összetevők mérése is leginkább laboratóriumi felszereltséget, műszerezettséget igényel. Tavaly szeptemberben https://vinnovacio.eu/2021/09/01/miert-merjuk-a-nitrogent-a-mustban és a https://vinnovacio.eu/2021/09/28/s-meg-egyszer-yan-avagy-merni-es-merni/ bejegyzéseimben a nitrogénnel már foglalkoztam, erre most nem is szánnék több szót.

Ellenben gyakran megesik, hogy a szüret időpontja nem halasztható a savtartalom vészes csökkenése miatt, ellenben a várható alkoholtartalom nem éri el a kívánt mértéket, sőt esetleg a törvényi minimumot sem.

Többen emlékeznek még, hogy nem csak olcsó volt, de kapható is volt Magyarországon a cukor, bár a hazai cukortermelés soha nem fedezte a szükségletet. Nos az idén, aki kevesli a mustból nyerhető alkohol mértékét, kénytelen elgondolkozni a mustsűrítmény használatán.

Szükség lehet még a savtartalom szabályozására, az íz és színhibák javítására is de erről majd legközelebb… S nem győzöm hangsúlyozni a Vinnováció Borlabor Sopronban a szürettől a pohárig segít, hogy a borász is a fogyasztó is kiváló, de legalább jó borral koccinthasson…

LEHET-E TETŰ A BORBAN?…

LEHET-E TETŰ A BORBAN?…

A bort számos szempont alapján vizsgálhatjuk, értékelhetjük, de ami legelőször szembetűnik az a színe, minden más tulajdonságát megelőzve.
Mégis kevés figyelmet kap ahhoz képest, hogy ez az első benyomás az első korty előtt, nagyon sok mindent elárul a borról. Újabban számos kutatás összekapcsolja a kóstolást, a mért labor paramétereket és a színjellemzőket….

bővebben
A LÉGY ILLATA…

A LÉGY ILLATA…

A Drosophilidae, egy változatos légycsalád soraiban üdvözölhetjük a minden tudomány állatorvosi lovát, a muslicát is. Újabban hozzánk települt családtag a pettyes szárnyú muslica nyárvégétől keseríti meg napjainkat….

bővebben

Kapcsolat

Vinnováció Borlabor | Borvizsgálatok a legkorszerűbb technológiával

A minőségi borhoz nagyon fontos a must, az erjedő bor és a kész bor összetevőinek pontos ismerete, mérése. Borvizsgálat, mérés és egyéb szolgáltatások nálunk rendkívül kedvező áron!

 

ÜGYFÉLSZOLGÁLATI IRODÁNK CÍME:

Vinnováció Kft.

9400 Sopron, Dózsa György utca 9.

A helyközi buszpályaudvar mögött a Lackner Kristóf úttal párhuzamos utcában.

Hétfőtől csütörtökig, 8 – 16 óráig várjuk az Önök megbízását.

Telefonszámunk: +36 70 884 8432

Email címünk: info@vinnovacio.eu

3 + 12 =