SZÜRETI MÉRÉSEK 2. – Mit? Miért? Hogyan?…

2022. augusztus 7.

Az előző bejegyzésben a kálium mérésének fontosságáról ejtettem pár szót. A Facebook oldalon ajánlottam egy gyorstalpalót azoknak, akik saját maguk végeznék el a méréseket… De sem a kálium, sem az élesztő számára szükséges nitrogén mennyiségének mérése nem tartozik az „otthon végezhető” mérések közé, annak ellenére, hogy léteznek egyszerűbb műszerek is ezek meghatározására, de beszerzésüktől a vételáruk általában visszatartó erő… A cukor mellett a második legfontosabb mérendő eleme a mustnak a nitrogén tartalom. Az élesztő számára felhasználható nitrogén a YAN, a szabad amino-nitrogén FAN, az ammónia NH3 és az ammónium NH4 + kombinációja, amely a borélesztő számára az erjedés folyamán rendelkezésre áll. A szárazság, a szüret előtti esők jelentősen befolyásolják a szőlő által felvett, így a mustban lévő nitrogén mennyiségét, de függ a terület talajadottságaitól az elvégzett műveletektől is (lomb-, műtrágya használata). A YAN mennyisége határozza meg az erjedés lefolyását, hiánya a nem megfelelő erjedéshez, esetleg az erjedés megakadásához vezethet. Ha túl sok van az is problémát okoz. A következő bejegyzésben ezekről és a teendőkről majd bővebben, most még a mérésről….

Az élesztők által asszimilálható nitrogén csak a rendelkezésre álló nitrogén források egy része csupán. A szőlőmustban akár 500mg/l mértékben jelenlévő L-prolint az élesztők az oxigén szegény környezetben nem tudják feldolgozni.

A fehérszőlők esetében a minimális YAN mennyisége a kutatások szerint 150 mg/l, míg a vörösöknél 100 mg/l, ugyanis a héjon erjesztés során a bogyóhéj is ad le nitrogénforrást… A gyümölcsös íz viszont megköveteli 250-350 mg/l YAN jelenlétét. Ugyan számos tényező befolyásolja a maximális értékét, de általánosságban 400 mg/l a szakértők szerint.

A magasabb cukortartalom magasabb YAN mennyiséget kíván, mint azt az ábra is mutatja. A következő bejegyzésben az erjedés kapcsán részletesen foglalkozom azzal is mit tehetünk, ha kevés a mustban az asszimilálható nitrogén mennyisége, és mi történik, ha sok. De a leírtakból remélem kiderült érdemes bennünket felkeresni, hiszen a Borlabor számos paraméter mellett méri a YAN-t is. Sőt az esetleges teendőket illetően is tanáccsal állunk a hozzánk fordulók rendelkezésére.

S mint honlapunkról is kiderül a WINESCAN mustban mért 23 paraméterén felül, számos egyéb paramétert is mérni tudunk…. Sopron Dózsa György út 9. Borlabor….

LEHET-E TETŰ A BORBAN?…

LEHET-E TETŰ A BORBAN?…

A bort számos szempont alapján vizsgálhatjuk, értékelhetjük, de ami legelőször szembetűnik az a színe, minden más tulajdonságát megelőzve.
Mégis kevés figyelmet kap ahhoz képest, hogy ez az első benyomás az első korty előtt, nagyon sok mindent elárul a borról. Újabban számos kutatás összekapcsolja a kóstolást, a mért labor paramétereket és a színjellemzőket….

bővebben
A LÉGY ILLATA…

A LÉGY ILLATA…

A Drosophilidae, egy változatos légycsalád soraiban üdvözölhetjük a minden tudomány állatorvosi lovát, a muslicát is. Újabban hozzánk települt családtag a pettyes szárnyú muslica nyárvégétől keseríti meg napjainkat….

bővebben

Kapcsolat

Vinnováció Borlabor | Borvizsgálatok a legkorszerűbb technológiával

A minőségi borhoz nagyon fontos a must, az erjedő bor és a kész bor összetevőinek pontos ismerete, mérése. Borvizsgálat, mérés és egyéb szolgáltatások nálunk rendkívül kedvező áron!

 

ÜGYFÉLSZOLGÁLATI IRODÁNK CÍME:

Vinnováció Kft.

9400 Sopron, Dózsa György utca 9.

A helyközi buszpályaudvar mögött a Lackner Kristóf úttal párhuzamos utcában.

Hétfőtől csütörtökig, 8 – 16 óráig várjuk az Önök megbízását.

Telefonszámunk: +36 70 884 8432

Email címünk: info@vinnovacio.eu

4 + 14 =