SZÜRETI MÉRÉSEK 2. – Mit? Miért? Hogyan?…

2022. augusztus 7.

Az előző bejegyzésben a kálium mérésének fontosságáról ejtettem pár szót. A Facebook oldalon ajánlottam egy gyorstalpalót azoknak, akik saját maguk végeznék el a méréseket… De sem a kálium, sem az élesztő számára szükséges nitrogén mennyiségének mérése nem tartozik az “otthon végezhető” mérések közé, annak ellenére, hogy léteznek egyszerűbb műszerek is ezek meghatározására, de beszerzésüktől a vételáruk általában visszatartó erő… A cukor mellett a második legfontosabb mérendő eleme a mustnak a nitrogén tartalom. Az élesztő számára felhasználható nitrogén a YAN, a szabad amino-nitrogén FAN, az ammónia NH3 és az ammónium NH4 + kombinációja, amely a borélesztő számára az erjedés folyamán rendelkezésre áll. A szárazság, a szüret előtti esők jelentősen befolyásolják a szőlő által felvett, így a mustban lévő nitrogén mennyiségét, de függ a terület talajadottságaitól az elvégzett műveletektől is (lomb-, műtrágya használata). A YAN mennyisége határozza meg az erjedés lefolyását, hiánya a nem megfelelő erjedéshez, esetleg az erjedés megakadásához vezethet. Ha túl sok van az is problémát okoz. A következő bejegyzésben ezekről és a teendőkről majd bővebben, most még a mérésről….

Az élesztők által asszimilálható nitrogén csak a rendelkezésre álló nitrogén források egy része csupán. A szőlőmustban akár 500mg/l mértékben jelenlévő L-prolint az élesztők az oxigén szegény környezetben nem tudják feldolgozni.

A fehérszőlők esetében a minimális YAN mennyisége a kutatások szerint 150 mg/l, míg a vörösöknél 100 mg/l, ugyanis a héjon erjesztés során a bogyóhéj is ad le nitrogénforrást… A gyümölcsös íz viszont megköveteli 250-350 mg/l YAN jelenlétét. Ugyan számos tényező befolyásolja a maximális értékét, de általánosságban 400 mg/l a szakértők szerint.

A magasabb cukortartalom magasabb YAN mennyiséget kíván, mint azt az ábra is mutatja. A következő bejegyzésben az erjedés kapcsán részletesen foglalkozom azzal is mit tehetünk, ha kevés a mustban az asszimilálható nitrogén mennyisége, és mi történik, ha sok. De a leírtakból remélem kiderült érdemes bennünket felkeresni, hiszen a Borlabor számos paraméter mellett méri a YAN-t is. Sőt az esetleges teendőket illetően is tanáccsal állunk a hozzánk fordulók rendelkezésére.

S mint honlapunkról is kiderül a WINESCAN mustban mért 23 paraméterén felül, számos egyéb paramétert is mérni tudunk…. Sopron Dózsa György út 9. Borlabor….

LASSAN MEGINT ELMÚLIK EGY ÉV…

LASSAN MEGINT ELMÚLIK EGY ÉV…

Ismét közeleg az év vége… Persze helyből is lehet gyorsítani, de egy kis nekifutásból könnyebb… Egy kis pihenő után esetleg még könnyebbb…

bővebben
AMIKOR BIZTOS HAZUDIK A RÓKA…             avagy a must és a bor savai 2022-ben…

AMIKOR BIZTOS HAZUDIK A RÓKA… avagy a must és a bor savai 2022-ben…

A szőlőből kerül a borba az almasav, a borkősav, a citromsav, illetve néhány csekély mennyiségű más sav is, a szőlő egészségi állapotától, érettségétől, a fajtától és a terroirtól függően. A savak mennyiségére a klíma is jelentős hatással van, ezt az idei évjárat is igen szemléletesen bizonyítja….

bővebben
AMIKOR MÉG SEMMI NINCS VESZVE…

AMIKOR MÉG SEMMI NINCS VESZVE…

Nem kell ahhoz túl nagy képzelőerő, hogy belássuk, ha a szőlő egy, másfél hónappal kevesebbet van a tőkén, akkor a must összetétele egész biztos nem ugyanaz, mint a régebbi időkben amikor még jóval később kezdődött a szüret. Én ugyan minden fórumon ismételgetem, hogy balga dolog nem igénybe venni a laboratórium segítségét, hogy pontosan tudjuk mi van a mustunkban, s az erjesztést ennek megfelelően tudjuk előkészíteni, segíteni, hogy zavartalan legyen lefolyása, s az elképzelésünk szerinti bor lehessen a végeredmény… Ennek ellenére egyre többen jönnek, hogy túl gyorsan lezajlott az erjedés, s nem a várt eredménye lett, lelassult, sőt megakadt az erjedés. No és a majdnem készbor etil acetát tartalma többszöröse a kívánatosnak…A többi “nem úgy lett”-et nem is sorolom. Pedig mindez egy laboreredmény birtokában elkerülhető (lenne)….

bővebben

Kapcsolat

Vinnováció Borlabor | Borvizsgálatok a legkorszerűbb technológiával

A minőségi borhoz nagyon fontos a must, az erjedő bor és a kész bor összetevőinek pontos ismerete, mérése. Borvizsgálat, mérés és egyéb szolgáltatások nálunk rendkívül kedvező áron!

 

ÜGYFÉLSZOLGÁLATI IRODÁNK CÍME:

Vinnováció Kft.

9400 Sopron, Dózsa György utca 9.

A helyközi buszpályaudvar mögött a Lackner Kristóf úttal párhuzamos utcában.

Hétfőtől csütörtökig, 8 – 16 óráig várjuk az Önök megbízását.

Telefonszámunk: +36 70 884 8432

Email címünk: info@vinnovacio.eu

10 + 1 =