COLÁS DOBOZ, BAG IN BOX, ZACSKÓS BOR…

2022. július 23.

Ha magunknak vásárolunk bort, viszonylag gyorsan döntésre jutunk akkor is, ha nem vagyunk kifejezetten borszakértők. Legtöbbször a pénztárcánk tartalma segít a döntésben, de az ismertebb pincék, ismertebb fajtái szintén megkönnyítik a választást. Nehezebb helyzetben vagyunk akkor, ha ajándékba, vagy valami rendkívüli alkalomból szeretnénk bort venni. Sokaknak még manapság is a magasabb alkoholtartalmú, testes üvegpalackban parafadugóval lezárt borok jelentik a jó minőséget. Ez a fajta szemlélet nemcsak a fogyasztók, de a borászok szemében is uralkodó (volt). Ha visszaolvasunk 15 éves cikkeket, még arról olvashatunk, hogy elképzelhetetlennek tartják, hogy a borosüvegeket másra cseréljük, különösen itt Magyarországon, pedig akkoriban egyre népszerűbbekké kezdtek válni az aludobozos borok Amerikában, de már Európában is elterjedőben voltak.

Akkoriban még nem sok szó esett a fenntarthatóságról, a környezettudatos borászatokról, ellenben a versenyképesség egyre fontosabb szemponttá vált. Az 1980-as évektől már megjelentek az első “cola” dobozos sörök, de az áttörés 2002-ben következett be Francis Ford Coppola és az általa piacra dobott Sofia jóvoltából. Előző bejegyzésemben írtam, hogy az acélhordóba töltött bor megjelenésekor azért nem volt sikeres, mert olcsó borok kerültek a hordóba, ezzel egy gyengébb minőség társult ehhez a formához. Ezzel szemben Coppola csúcsminőségű bort kínált aludobozban, akkor amikor a csavarzár is szentségtörésnek számított. Először a piackutatók reagáltak, akik a mérések alapján bizonyították, hogy ez a csomagolás nem az üveges borok piacát csökkenti elsősorban, hanem a sörtől, az üdítőtől és a ciderektől vesz el nem is jelentéktelen számú vásárlót. A borászok is hamar rájöttek, hogy ez a csomagolás olcsóbb, mint az üvegpalackos. Könnyebb a brand építés is, hisz az aludoboz teljes felülete “írható”. Rengeteg olyan helyzet van amikor a palack, pohár, esetleg szóda, vagy ásványvíz körülményessége miatt sokan sört, üdítőt isznak. Például sporteseményeken, kiránduláson, utazáskor, etc. A hűthetőségről nem is szólva. Sokszor 7,5 dl bor már sok lenne, de 2-3 dl az jól esik. Nagy előnye még a hosszabb eltarthatóság, minőségromlás nélkül, valamint az alacsonyabb kén és réztartalom, mert ezek az anyagok esetleg reakcióba léphetnek az alumíniummal, ezért mennyiségükre a borkészítésnél fokozott figyelmet kell fordítani. A kiürült dobozok könnyen préselhetők, gyűjthetők, újrahasznosíthatók. Ugyanakkor adott a lehetőség arra is, hogy egy csúcsminőségű bort mielőtt palackban megvásárolnánk, a harmadáért 3dl-es változatban előkóstolhassunk, de ahogy a járvány idején tapasztalhattuk, az online borrendelés is elterjedtebbé vált, s a biztonságosabb szállítás miatt előnybe részesítette az aludobozos formát az üveggel szemben. Belátható, napjainkban amikor a fenntarthatóság a kizárólagos gyűjtőnév, az aludobozos csomagolás előkelő helyet foglal el a lehetőségek között.

A zacskós bor valószínűleg a csomagolás sérülékenysége miatt nem tört be a piacra. De ahogy van dobozos tej, úgy megjelent a dobozos bor is. A fanyalgók eleinte arról cikkeztek, hogy megjelent a csövesek bora is a piacon, ám gyorsan be kellett látni, hogy az olcsó környezetbarát csomagolás egyre kiválóbb borokat rejt. Bár mind a spanyol, mind a francia borfogyasztók némi távolságtartással tekintettek erre a csomagolási formára, de akár az olaszok, ők is hamar megbarátkoztak vele miután előnyeit is megtapasztalták. A hosszabb eltarthatóság mellett még környezettudatos is, hiszen egy újrahasznosítható papírdobozhoz képest egy üveg bor karbon kibocsájtása 10-szer nagyobb.

Egy nagyobb összejövetelre, egy kerti partira akár több láda sört, vagy a borszeretők több palack bort is bekészítettek. Számos bontott palack maradt legtöbbször a végén. Ezt hidalta át a bag in box csomagolás, amely a legelterjedtebb 3, 5, 10 literes kiszerelésben az esetleges maradék eltarthatóságát is biztosította. Az, hogy ezek az alternatív csomagolási megoldások mennyire egyre népszerűbbek mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az utóbbi öt évben több mint 30 %-l nőtt a használatuk, de 2008-hoz képest 82 %-al. S talán a bag in box a folyóbor fogalmát is árnyalja a jövőben.

LASSAN MEGINT ELMÚLIK EGY ÉV…

LASSAN MEGINT ELMÚLIK EGY ÉV…

Ismét közeleg az év vége… Persze helyből is lehet gyorsítani, de egy kis nekifutásból könnyebb… Egy kis pihenő után esetleg még könnyebbb…

bővebben
AMIKOR BIZTOS HAZUDIK A RÓKA…             avagy a must és a bor savai 2022-ben…

AMIKOR BIZTOS HAZUDIK A RÓKA… avagy a must és a bor savai 2022-ben…

A szőlőből kerül a borba az almasav, a borkősav, a citromsav, illetve néhány csekély mennyiségű más sav is, a szőlő egészségi állapotától, érettségétől, a fajtától és a terroirtól függően. A savak mennyiségére a klíma is jelentős hatással van, ezt az idei évjárat is igen szemléletesen bizonyítja….

bővebben
AMIKOR MÉG SEMMI NINCS VESZVE…

AMIKOR MÉG SEMMI NINCS VESZVE…

Nem kell ahhoz túl nagy képzelőerő, hogy belássuk, ha a szőlő egy, másfél hónappal kevesebbet van a tőkén, akkor a must összetétele egész biztos nem ugyanaz, mint a régebbi időkben amikor még jóval később kezdődött a szüret. Én ugyan minden fórumon ismételgetem, hogy balga dolog nem igénybe venni a laboratórium segítségét, hogy pontosan tudjuk mi van a mustunkban, s az erjesztést ennek megfelelően tudjuk előkészíteni, segíteni, hogy zavartalan legyen lefolyása, s az elképzelésünk szerinti bor lehessen a végeredmény… Ennek ellenére egyre többen jönnek, hogy túl gyorsan lezajlott az erjedés, s nem a várt eredménye lett, lelassult, sőt megakadt az erjedés. No és a majdnem készbor etil acetát tartalma többszöröse a kívánatosnak…A többi “nem úgy lett”-et nem is sorolom. Pedig mindez egy laboreredmény birtokában elkerülhető (lenne)….

bővebben

Kapcsolat

Vinnováció Borlabor | Borvizsgálatok a legkorszerűbb technológiával

A minőségi borhoz nagyon fontos a must, az erjedő bor és a kész bor összetevőinek pontos ismerete, mérése. Borvizsgálat, mérés és egyéb szolgáltatások nálunk rendkívül kedvező áron!

 

ÜGYFÉLSZOLGÁLATI IRODÁNK CÍME:

Vinnováció Kft.

9400 Sopron, Dózsa György utca 9.

A helyközi buszpályaudvar mögött a Lackner Kristóf úttal párhuzamos utcában.

Hétfőtől csütörtökig, 8 – 16 óráig várjuk az Önök megbízását.

Telefonszámunk: +36 70 884 8432

Email címünk: info@vinnovacio.eu

10 + 1 =