FENNTARTHATÓ-E A FENNTARTHATÓ BOR?

2022. július 17.

Al Gore mondta mintegy tizenöt éve: ” a klímaváltozás sajnálatosan egy kényelmetlen igazság…” Észak-Olaszországban nemrégiben a vízhiány miatt szükségállapotot hirdettek. Franciaországban, Németországban mindennapossá váltak az erdőtüzek. Spanyolországban is a hőhullámok aggodalomra adtak okot a borászok körében is annak ellenére, hogy a borászat eddig nem a legérintettebb ágazata volt a klímaváltozásnak. Az ukrajnai háború, a világjárvány, a növekvő infláció, a klímaváltozás komoly kihívást jelentett, jelent a vállalkozások számára, de egyben lehetőséget is adott a gazdálkodás újragondolására is. Ugyan az OIV adatai szerint az elmúlt évben a globális borfogyasztás 4%-al nőtt, sőt a forgalom is meghaladta a 36 milliárd dollárt, de a költségek is drasztikusan emelkedtek. Az üveg árak 20%-os emelkedése, a szállítási költségek akár 300%-os növekedése mellett a termelés jelentős visszaesésével kell számolni. A globális elmúlt évi termeléscsökkenés alig volt több 1%-nál, de a prémium régiók többségének (Bordeaux, Champagne, Beaujolais) termelése 30 %-al is csökkent. Sok termelő gondolta, hogy a kiadások csökkentésének legkézenfekvőbb módja az ökológiai gazdálkodásra áttérés. A mennyiségi gazdálkodásról sokan a minőségire tértek át, a megváltozott hőmérsékletet is jól tűrő fajtákra cserélik a hagyományos fajtákat. Bebizonyosodott, hogy a tudomány, a laboratóriumok megkerülhetetlenné váltak a döntéselőkészítésben. Megszületett a Terraview, egy olyan operációs rendszer, amely naprakész adatokat biztosít a szőlészetek, pincészetek számára, hogy nyomon követhessék a növény fejlődését, a betegségeket, a tápanyagfelvételt, időjárást. Ezek értékelése alapján konkrét ajánlásokat ad a kezelésre, a hatékony vízgazdálkodásra, a takarékos permetezésre, a környezetbarát anyagfelhasználásra. Az üzemanyag és energiatakarékos géphasználatra. Egy következő bejegyzésben a borászati laboratórium szerepével és megkerülhetetlenségével a szüret közeledte miatt részletesen is fogok foglalkozni. De itt és most másról ejtenék néhány szót…

Ne szépítsük, a fenntarthatóság a technológiában rejlik. Miután én leginkább a musttól a pohárig követem a bor útját, nemes egyszerűséggel most egy fejezetet átugrok, sőt talán kettőt is, a kész borral kapcsolatban hívom fel a figyelmet néhány dologra. Az mindenki számára nyilvánvaló, hogy a fenntartható bor, a fenntartható gazdálkodás nem kevesebb, hanem lényegesen több emberi beavatkozást igényel. Nem szokták mérni, sőt szerényen hallgatnak arról is, hogy esetenként a környezetet terhelő anyagok összegyűjtése, megsemmisítése nagyobb környezeti terhelést jelent, mint sorsukra hagyásuk. Nem szólva az újrahasznosítás érdekében kifejtett erőfeszítésekről, energiaigényéről. Vagy egyes csomagoló anyagok használatához ragaszkodásról a téves feltételezések alapján….

Ilyen az üveg, na meg a kapszulák, amelyek rendeltetése eredetileg a dugó megvédése lenne. A kapszulák, ónból, alumíniumból, PVC-ből, poliaminátból készülnek. Csak speciális lerakóhelyre szállítva gyűjthetők, bár újrahasznosíthatók, mégis a hulladéklerakóban végzik. Ugyanez igaz a különböző parafa pótló anyagokra is, melyekre szintén ugyanez a sors vár. A csavarzárakat, amelyek a lezárások 30 %-át teszik ki, ugyan újrahasznosíthatónak hirdetik, de nem kerülnek összegyűjtésre… A parafa amellett, hogy 100%-ban lebomlik biológiailag, még negatív széndioxid kibocsátású, vagyis minden egyes ilyen lezárás csökkenti a szénlábnyomot. Mi a helyzet az üveggel? Annak ellenére, hogy a fogyasztók 83%-a hajlandó a felmérések szerint többet fizetni a fenntartható csomagolásért, nincs igazán meghatározva mi is a fenntartható csomagolás… Szintén a felmérésekből derült ki, hogy a vásárlók csak 21 % megy meghatározott vásárlási szándékkal az üzletbe, a 79% a csomagolás alapján választja ki melyik bort veszi meg. Borászoktól, bírálóktól, sommelier-ktől származik az a tévhit, minél testesebb, vastagabb, nehezebb egy palack, annál kiválóbb a tartalma. A sommelier-k, a bírálók már hitet tettek a fentartható csomagolás mellett, most a borászokon a sor, hogy a könnyebb, szintén 100 %-ban újrahasznosítható újtípusú palackokat használják… Jancis Robinson borszakíró újabban értékeléseinél a palacksúlyokat is közzéteszi, hogy ezzel segítse eloszlatni azon tévhiteket, hogy a palack súlya, mérete és az értékelés pontszáma között összefüggés van. A vásárlók szeretik a logókat, ráadásul megkönnyíti választásukat is. Egyre több borrégió minősítő rendszerének pillére a fenntarthatóság. A Crus Bourgeois de Medoc osztályozási rendszerben minden pincészetnek rendelkezni kell a High Environmental Value tanúsítvánnyal. Ezt a francia kormány kodifikálja, biztosítva, hogy a pincék a fenntarthatóság alappilléreivel, a biológiai sokszínűség megőrzésével, a növényvédelmi stratégiával, a vízgazdálkodással, a műtrágya használattal kiemelten foglalkozzanak. Ausztriában is az arra megfeleltek palackjára felkerül a “Nachhaltig Austria”. Az egyik legerősebb szabályozás a LODI, melynek mottója: ” a fenntarthatóság azt jelenti, hogy környezeti és társadalmi szempontból is felelősen gazdálkodunk, közben a vállalkozás életképes is…” De a Symington Wine Estates, amely nemcsak Portugália, de a világ egyik legnagyobb bortermelőjeis, lehetőségeit az egész borágazat pozitív befolyásolására használja, vallva, hogy mielőtt egy pincészet egy nagyobb entinitáshoz csatlakozik, saját entinitását kell pontosan meghatároznia….

A sörcsap egy-egy vendéglátóhelyen, szabadtéri rendezvényen természetes, megszokott dolog… Na de a borcsap? Pedig nem újkeletű. Anheuser Busch a 80-as években acélhordóba tette a bort, de nem jött be a dolog mert a borok gyenge minőségűek voltak. 2018-ban majd 4000 helyre telepítette egy vállalkozás borcsapjait is az ehhez gyártott 19,5 literes acélhordóit. Ma közel tízezer helyen működnek borcsapjai, s egyre nő az érdeklődés irántuk. A Gotham Project helyileg töltött, újra felhasználható hordói kiváló borral lettek megtöltve. A csapolt bor az eladók, a fogyasztók és a borászatok számára is gazdaságos megoldás. A bor minősége nem romlik, akár hetek múlva is megnyitva, ugyanaz a minőség folyik. A pince megtakarítja a címkét, a palackot, s mivel egy tartály kb. 26 palacknak felel meg, egyszerűbb a szállítás, a tárolás is. A költségek csökkenése miatt a bor is olcsóbb. Egy étterem, bár, a sörökhöz hasonlóan lényegesen nagyobb választékot tarthat, akár kiemelkedő minőségű borokból is. Évente 32 milliárd palack bort gyártanak, s az üveg a bor szénlábnyomának 29%-a, de további 13% a borospalackok szállítása… Az elmúlt évben 21 millió palack kerülte el a csapolt bornak köszönhetően csak egyetlen hordót és borcsapoló rendszert forgalmazó vállalkozásnak köszönhetően, a hulladéklerakót.

LASSAN MEGINT ELMÚLIK EGY ÉV…

LASSAN MEGINT ELMÚLIK EGY ÉV…

Ismét közeleg az év vége… Persze helyből is lehet gyorsítani, de egy kis nekifutásból könnyebb… Egy kis pihenő után esetleg még könnyebbb…

bővebben
AMIKOR BIZTOS HAZUDIK A RÓKA…             avagy a must és a bor savai 2022-ben…

AMIKOR BIZTOS HAZUDIK A RÓKA… avagy a must és a bor savai 2022-ben…

A szőlőből kerül a borba az almasav, a borkősav, a citromsav, illetve néhány csekély mennyiségű más sav is, a szőlő egészségi állapotától, érettségétől, a fajtától és a terroirtól függően. A savak mennyiségére a klíma is jelentős hatással van, ezt az idei évjárat is igen szemléletesen bizonyítja….

bővebben
AMIKOR MÉG SEMMI NINCS VESZVE…

AMIKOR MÉG SEMMI NINCS VESZVE…

Nem kell ahhoz túl nagy képzelőerő, hogy belássuk, ha a szőlő egy, másfél hónappal kevesebbet van a tőkén, akkor a must összetétele egész biztos nem ugyanaz, mint a régebbi időkben amikor még jóval később kezdődött a szüret. Én ugyan minden fórumon ismételgetem, hogy balga dolog nem igénybe venni a laboratórium segítségét, hogy pontosan tudjuk mi van a mustunkban, s az erjesztést ennek megfelelően tudjuk előkészíteni, segíteni, hogy zavartalan legyen lefolyása, s az elképzelésünk szerinti bor lehessen a végeredmény… Ennek ellenére egyre többen jönnek, hogy túl gyorsan lezajlott az erjedés, s nem a várt eredménye lett, lelassult, sőt megakadt az erjedés. No és a majdnem készbor etil acetát tartalma többszöröse a kívánatosnak…A többi “nem úgy lett”-et nem is sorolom. Pedig mindez egy laboreredmény birtokában elkerülhető (lenne)….

bővebben

Kapcsolat

Vinnováció Borlabor | Borvizsgálatok a legkorszerűbb technológiával

A minőségi borhoz nagyon fontos a must, az erjedő bor és a kész bor összetevőinek pontos ismerete, mérése. Borvizsgálat, mérés és egyéb szolgáltatások nálunk rendkívül kedvező áron!

 

ÜGYFÉLSZOLGÁLATI IRODÁNK CÍME:

Vinnováció Kft.

9400 Sopron, Dózsa György utca 9.

A helyközi buszpályaudvar mögött a Lackner Kristóf úttal párhuzamos utcában.

Hétfőtől csütörtökig, 8 – 16 óráig várjuk az Önök megbízását.

Telefonszámunk: +36 70 884 8432

Email címünk: info@vinnovacio.eu

4 + 2 =