KITOZÁN avagy CSODASZER 2.

2022. június 5.

Manapság az űrhajózás számára kifejlesztett anyagok, eszközök, technológiák, pár éven belül a mindennapi élet részeivé válnak. A XX. században a katonai célú fejlesztések sorsa volt hasonló. Már korábban írtam a fordított ozmózis kapcsán, hogy eredetileg tábori korházak steril műtőihez dolgozták ki, de a tengervíz sótalanítására is alkalmazták az amerikai hadseregben. A kitozán is “katonai területen” kezdte a pályafutását…

De mi az a kitozán? A kitozán biológiai eredetű természetes származék, amelyet a kitin lúgos környezetben történő részleges diacetilezéséből nyernek. A kitin a rovarok, a rákfélék és a gombák sejtfalainak exosketonjának szerkezeti eleme. A cellulóz után a második leggyakrabban előforduló természetes poliszacharid. Az 1950-es évektől kezdődően egyre népszerűbb kutatási terület lett.

A kitozán is karrierje kezdetén a harctéren bizonyított, majd megjelent a polgári betegellátásban is. A Boltoni Egyetem kutatói fejlesztettek ki legelőször egy új típusú kötszert, amely forradalmasította a vérzéscsillapítást. Habár látszatra a kitozán alapú gézlapok nem térnek el az ismert gézlapoktól, de a hagyományosoktól eltérően, amelyek fizikálisan, a vér útjának gátlásával látják el feladatukat, addig a kitozán alapúak kémiailag segítik elő a lokális véralvadást. A kitozán természetes pozitív töltéssel rendelkezik, míg a vörösvértestek membránjai, az emberi sejtek többségéhez hasonlóan leggyakrabban negatív töltésűek. A kitozán a sejtek megkötésével segíti elő a véralvadási mechanizmust. Magyarországon a Chitogauze és a Celox gauze márkanév alatti gézlapok az ismertebbek.

Az élelmiszeripar is felfedezte magának a kitozánt. Bebizonyosodott, hogy fokozza a tojás habképző képességét, a hab stabilitását is növeli. A kitozán 230-440% vizet adszorbeál felülmúlva a burgonyakeményítőt és a CMC(karboxi-metil-cellulóz)-t is. Alkalmazzák hotdogban és kolbászokban a nitrit helyettesítőjeként a baktériumok gátlására. De jól vizsgázott a darált marhahús eltarthatósági vizsgálatainál, az eper, a kaliforniai paprika betakarítás utáni eltarthatóságánál. Folynak kutatások permetszerkénti alkalmazására melynél a kitozán a növények természetes védekezőképességét aktíválja, erősíti. De javítja a búza csírázóképességét is.

A kitozánt az emberi szervezet nem tudja megemészteni ezért nulla kalóriatartalmú élelmirostnak számít. Mivel csökkenti az epesav felszívódást, csökkenti a vér koleszterinszintjét is. Lehet szerepe egyes vizsgálatok szerint bizonyos daganatos betegségek kezelésében, a vastagbél rák megelőzésében.

A mezőgazdaság, a gyógyszeripar is talált saját magának előnyös kitozán tulajdonságot. Közben az allergia kutatásoknak köszönhetően az is kiderült, hogy minden 20-ik ember valamilyen mértékben rákallergiában szenved. Egyre többen választanak vegán étrendet, s ez azt is jelenti, hogy a kitozánt egy másik nagy mennyiségben kitint tartalmazóból, az Aspergillus niger penészgomba törzsből kell kinyerni számukra. Az Aspergilus nigert széleskörűen alkalmazza az élelmiszeripar, de egy előző bejegyzésemben az alkoholcsökkentés kapcsán szintén volt róla szó. Az OIV kizárólag az Aspergillus nigerből előállított kitozánt engedélyezi borászati felhasználásra. A 2019/934 EU rendelet szerint kizárólag derítőszerként alkalmazható. A mediterrán pincék többségében a Brettanomyces bruxellensis élesztők vörösborokban történő elpusztítására rutinszerűen használnak kitozán készítményeket. De egyre többen használják a kén alternatívájaként is. S az utóbbi években biztató eredmények születtek az illósavcsökkentéssel kapcsolatban is kitozán alkalmazásával. A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet kiadványából, https://szolo-level.hu/category/2021-ev/1-szam-szolo-level-2021-ev/ Dr Bene Zsuzsanna publikációját szeretném ajánlani, hivatkozva az errefelé is egyre gyakoribb illós borokra. Ha esetleg az a vád érne, hogy éppen a borászati felhasználást intéztem el pár gondolattal, ez volt a célom, szó sincs rövid, gyors befejezésről. Egyre több gyártó jelentkezik kitozán termékkel a piacon, ezért szerettem volna a figyelmet egy olyan lehetőségre ráirányítani, amellyel természetes módon kezelhetjük borainkat szükség esetén…

S ez esetben a Google is a barátunk, na meg mi is itt vagyunk, hogy segítsünk…

SZÜRETI MÉRÉSEK 2. – Mit?  Miért?  Hogyan?…

SZÜRETI MÉRÉSEK 2. – Mit? Miért? Hogyan?…

A cukortartalom után talán a második legfontosabb borászati paraméter a nitrogén koncentrációja. A nitrogén fontos a stabilitásban, elsődleges tápanyag az élesztő számára, amely a megfelelő fermentációhoz szükséges. Az élesztő által az erjedéshez felhasználható nitrogén az angol rövidítés alapján a YAN. Hiánya a nem megfelelő erjedést és az erjedés megakadását eredményezi. A Borlabor a must mérési alapcsomagban a káliummal együtt a Yan-t is méri.

bővebben
A 24. ÓRA SZÜRET ELŐTT…

A 24. ÓRA SZÜRET ELŐTT…

Egyre nagyobb kihívás elé állítja a gazdákat a szüret idejének meghatározása. A rövidebb tenyészidő azt is jelenti, hogy az évtizedek alatt megszokottól eltérő, a szőlő által felvett ásványok, tápanyagok mennyisége, összetétele. A szőlőlé összetétele döntő hatással van és lesz a bor minőségére, természetesen az erjedés lefolyására is. Mindezek meghatározzák a borász várható feladatait is, de a jelenlegit is. Érdemes belátni, ahhoz, hogy a véletlenek szerepét teljesen kizárjuk, a biztos út a borászati laboratórium igénybevétele, legkésőbb a must összetételének meghatározásánál.

bővebben
COLÁS DOBOZ, BAG IN BOX, ZACSKÓS BOR…

COLÁS DOBOZ, BAG IN BOX, ZACSKÓS BOR…

Ki hitte volna akkoriban, amikor a csavarzár, a műanyagdugó szentségtörésnek számított, hogy a világ legtermészetesebb dolga lesz colás dobozból top bort kortyolni. Esetleg papírdobozban veszünk 200 dollláros, vagy még drágább bort…

bővebben

Kapcsolat

Vinnováció Borlabor | Borvizsgálatok a legkorszerűbb technológiával

A minőségi borhoz nagyon fontos a must, az erjedő bor és a kész bor összetevőinek pontos ismerete, mérése. Borvizsgálat, mérés és egyéb szolgáltatások nálunk rendkívül kedvező áron!

 

ÜGYFÉLSZOLGÁLATI IRODÁNK CÍME:

Vinnováció Kft.

9400 Sopron, Dózsa György utca 9.

A helyközi buszpályaudvar mögött a Lackner Kristóf úttal párhuzamos utcában.

Hétfőtől csütörtökig, 8 – 16 óráig várjuk az Önök megbízását.

Telefonszámunk: +36 70 884 8432

Email címünk: info@vinnovacio.eu

10 + 13 =