KITOZÁN avagy CSODASZER 2.

2022. június 5.

Manapság az űrhajózás számára kifejlesztett anyagok, eszközök, technológiák, pár éven belül a mindennapi élet részeivé válnak. A XX. században a katonai célú fejlesztések sorsa volt hasonló. Már korábban írtam a fordított ozmózis kapcsán, hogy eredetileg tábori korházak steril műtőihez dolgozták ki, de a tengervíz sótalanítására is alkalmazták az amerikai hadseregben. A kitozán is „katonai területen” kezdte a pályafutását…

De mi az a kitozán? A kitozán biológiai eredetű természetes származék, amelyet a kitin lúgos környezetben történő részleges diacetilezéséből nyernek. A kitin a rovarok, a rákfélék és a gombák sejtfalainak exosketonjának szerkezeti eleme. A cellulóz után a második leggyakrabban előforduló természetes poliszacharid. Az 1950-es évektől kezdődően egyre népszerűbb kutatási terület lett.

A kitozán is karrierje kezdetén a harctéren bizonyított, majd megjelent a polgári betegellátásban is. A Boltoni Egyetem kutatói fejlesztettek ki legelőször egy új típusú kötszert, amely forradalmasította a vérzéscsillapítást. Habár látszatra a kitozán alapú gézlapok nem térnek el az ismert gézlapoktól, de a hagyományosoktól eltérően, amelyek fizikálisan, a vér útjának gátlásával látják el feladatukat, addig a kitozán alapúak kémiailag segítik elő a lokális véralvadást. A kitozán természetes pozitív töltéssel rendelkezik, míg a vörösvértestek membránjai, az emberi sejtek többségéhez hasonlóan leggyakrabban negatív töltésűek. A kitozán a sejtek megkötésével segíti elő a véralvadási mechanizmust. Magyarországon a Chitogauze és a Celox gauze márkanév alatti gézlapok az ismertebbek.

Az élelmiszeripar is felfedezte magának a kitozánt. Bebizonyosodott, hogy fokozza a tojás habképző képességét, a hab stabilitását is növeli. A kitozán 230-440% vizet adszorbeál felülmúlva a burgonyakeményítőt és a CMC(karboxi-metil-cellulóz)-t is. Alkalmazzák hotdogban és kolbászokban a nitrit helyettesítőjeként a baktériumok gátlására. De jól vizsgázott a darált marhahús eltarthatósági vizsgálatainál, az eper, a kaliforniai paprika betakarítás utáni eltarthatóságánál. Folynak kutatások permetszerkénti alkalmazására melynél a kitozán a növények természetes védekezőképességét aktíválja, erősíti. De javítja a búza csírázóképességét is.

A kitozánt az emberi szervezet nem tudja megemészteni ezért nulla kalóriatartalmú élelmirostnak számít. Mivel csökkenti az epesav felszívódást, csökkenti a vér koleszterinszintjét is. Lehet szerepe egyes vizsgálatok szerint bizonyos daganatos betegségek kezelésében, a vastagbél rák megelőzésében.

A mezőgazdaság, a gyógyszeripar is talált saját magának előnyös kitozán tulajdonságot. Közben az allergia kutatásoknak köszönhetően az is kiderült, hogy minden 20-ik ember valamilyen mértékben rákallergiában szenved. Egyre többen választanak vegán étrendet, s ez azt is jelenti, hogy a kitozánt egy másik nagy mennyiségben kitint tartalmazóból, az Aspergillus niger penészgomba törzsből kell kinyerni számukra. Az Aspergilus nigert széleskörűen alkalmazza az élelmiszeripar, de egy előző bejegyzésemben az alkoholcsökkentés kapcsán szintén volt róla szó. Az OIV kizárólag az Aspergillus nigerből előállított kitozánt engedélyezi borászati felhasználásra. A 2019/934 EU rendelet szerint kizárólag derítőszerként alkalmazható. A mediterrán pincék többségében a Brettanomyces bruxellensis élesztők vörösborokban történő elpusztítására rutinszerűen használnak kitozán készítményeket. De egyre többen használják a kén alternatívájaként is. S az utóbbi években biztató eredmények születtek az illósavcsökkentéssel kapcsolatban is kitozán alkalmazásával. A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet kiadványából, https://szolo-level.hu/category/2021-ev/1-szam-szolo-level-2021-ev/ Dr Bene Zsuzsanna publikációját szeretném ajánlani, hivatkozva az errefelé is egyre gyakoribb illós borokra. Ha esetleg az a vád érne, hogy éppen a borászati felhasználást intéztem el pár gondolattal, ez volt a célom, szó sincs rövid, gyors befejezésről. Egyre több gyártó jelentkezik kitozán termékkel a piacon, ezért szerettem volna a figyelmet egy olyan lehetőségre ráirányítani, amellyel természetes módon kezelhetjük borainkat szükség esetén…

S ez esetben a Google is a barátunk, na meg mi is itt vagyunk, hogy segítsünk…

LEHET-E TETŰ A BORBAN?…

LEHET-E TETŰ A BORBAN?…

A bort számos szempont alapján vizsgálhatjuk, értékelhetjük, de ami legelőször szembetűnik az a színe, minden más tulajdonságát megelőzve.
Mégis kevés figyelmet kap ahhoz képest, hogy ez az első benyomás az első korty előtt, nagyon sok mindent elárul a borról. Újabban számos kutatás összekapcsolja a kóstolást, a mért labor paramétereket és a színjellemzőket….

bővebben
A LÉGY ILLATA…

A LÉGY ILLATA…

A Drosophilidae, egy változatos légycsalád soraiban üdvözölhetjük a minden tudomány állatorvosi lovát, a muslicát is. Újabban hozzánk települt családtag a pettyes szárnyú muslica nyárvégétől keseríti meg napjainkat….

bővebben

Kapcsolat

Vinnováció Borlabor | Borvizsgálatok a legkorszerűbb technológiával

A minőségi borhoz nagyon fontos a must, az erjedő bor és a kész bor összetevőinek pontos ismerete, mérése. Borvizsgálat, mérés és egyéb szolgáltatások nálunk rendkívül kedvező áron!

 

ÜGYFÉLSZOLGÁLATI IRODÁNK CÍME:

Vinnováció Kft.

9400 Sopron, Dózsa György utca 9.

A helyközi buszpályaudvar mögött a Lackner Kristóf úttal párhuzamos utcában.

Hétfőtől csütörtökig, 8 – 16 óráig várjuk az Önök megbízását.

Telefonszámunk: +36 70 884 8432

Email címünk: info@vinnovacio.eu

1 + 6 =