TAPPO COLMATORE PER BOTTI…. töltősapka, légzsilip, vagy ahogy tetszik…

2022. május 21.

Az üveg mindennapjaink része, sokszor észre sem vesszük, átnézünk rajta, annyira természetes. Az üveg ablakot nyit a világra, nem falakat emel. Évezreded óta velünk van, bár a műanyagok, ahogy minden más természetes anyagot, igyekeznek kiszorítani életünkből. De a hagyományok segítenek megőrizni, de segítségére van az idén az is, hogy az ENSZ 75. közgyűlése 2022.-t az „Üveg Nemzetközi Évévé” nyilvánította. Tavaly a magyar üvegművesség is felkerült az UNESCO reprezentatív listájára, a „Szellemi, kulturális örökség nemzeti jegyzékére”… Én mégis egy toszkánai hagyományt mutatok be röviden.

Ha azt mondom tappo colmatore per botti, errefelé legfeljebb azt gondolják olaszul cifrázom… De ha töltősapkát mondok akkor sem túl sokan tudják mit is jelent. Az üveg borászati felhasználása a XIX. században vett lendületet, ezért sokáig úgy gondolták, hogy ez a roppant egyszerű, mégis elmés találmány is a XIX. század szülötte. Pedig valószínűleg még további 300 évet kell visszamenni az időben egész az itáliai polihisztorig, Leonardo da Vinciig. Rajzai szerint Ő lehet az első tervezője.

Ez azért is tűnik valószínűnek hiszen Leonardo da Vinci szőlősgazda volt számos egyéb titulusa mellett.

A milánói hercegtől 1498-ban az Utolsó vacsora képéért, melyet a Santa Maria della Grazia refektóriumába festett, kapta a szőlőjét. Ami annyira kedves volt Neki, hogy még a halálos ágyán is külön rendelkezett róla, megbízva egyik tanítványa apját és a szolgáját, hogy gondozzák. A szőlő 450 évig fenn is maradt. Sajnos 1943-ban a szövetséges bombázás elpusztította. A La Vigna di Leonardo egyesület, újra telepítette az eredeti állományból, s múzeumot rendezett be a birtokon.

De mi is ez a szerkezet? Igen az, ami a fenti képen is látható…Működése is roppant egyszerű, mint az alábbi képen is látható. A beöntő nyíláson borral megtöltjük az alsó „buborékot” (tartályt), a felső „buborékba”(tartályba) vizet töltünk, s a kupakkal lezárjuk.

Mivel az üveg akármilyen óvatosan bánnak vele, nagyon könnyen szenved „balesetet”, eltörik, az utóbbi időben a „grande” és a 0,5 literes változat is, műanyagból is készül. A hordókra tehető mellett, a tartályokra felszerelhető „csavaros” változat is kapható.

Ismert, hogy a kiváló nyersanyagnak köszönhetően Toszkánában a terrakotta amforák is a borászatok kedvelt edényei, akár erjesztéshez, akár tároláshoz. S nem hiányzik róluk a töltősapka sem….

Be kell vallanom, nem öncélúan eresztettem ilyen bőlére a bejegyzést a Vinnováció kft. szeretné ezt a hasznos eszközt a magyar borászokkal is megismertetni. Megpróbáltunk egy magyarországi gyártást megszervezni, de sajnos sokkal magasabb árakkal szembesültünk, mint a kinti árak, a szállítást és az egyéb költségeket is hozzászámolva. De júniustól egész biztos kapható lesz nálunk az üveg és a keményműanyag változat is. Az árképzéssel gondjaink lesznek, mert a forint-euró árfolyama meglehetősen változó, s inkább egyre nő a különbség, ahogy a labor esetében is, bár az áraim változatlanok forintban, mégis a külhoni partnereknek egyre olcsóbb vagyok. De a jelen állás szerint az üveg töltősapkát 50€ + Áfá-ért, a műanyagot 10€ + Áfa áron tudjuk adni, természetesen forintban, napi MNB árfolyam szerinti átszámításban. Aki azt gondolja, hogy ennyiért Ő is beszerzi, azoknak az üveg kinti ára átlagosan 65-190€, a műanyagé 12-22€. Az egyre kevesebb gyártó 100 darabos megrendelés alatt nem foglalkozik a megrendelésekkel, a műanyag esetében 200-300 darab a minimum. Ezért a szállítási költség + a csomagolás, jelentős többletet jelenthet… De mi itt vagyunk, s itt leszünk Sopronban a Dózsa György út 9. alatt. A laboratórium a honlapon feltüntetett mérésekkel és árakon segíti a borászok munkáját. A bormintafutár szolgáltatásunk pedig a Nébih-hez szállítás gondját veszi vállukról. Vélhetően június végén elindul a zeolitos kombinált derítőszerünk forgalmazása is, amely az illósav szintjének természetes módon való csökkentéséhez nyújt megoldást….

Ismét eltelt egy év….

Ismét eltelt egy év….

2020. 2021. 2022. s rövidesen 2023. Igen lassan elmondhatjuk, hogy több mint három éve állunk a borászok szolgálatában. De azt már most leírhatom, hogy elértem az eredeti célt, nagy biztonsággal meg tudom mondani miért nem Grüve a Soproni Zöldveltelini, mitől soproni a Soproni Kékfrankos…

bővebben
LASSAN MEGINT ELMÚLIK EGY ÉV…

LASSAN MEGINT ELMÚLIK EGY ÉV…

Ismét közeleg az év vége… Persze helyből is lehet gyorsítani, de egy kis nekifutásból könnyebb… Egy kis pihenő után esetleg még könnyebbb…

bővebben
AMIKOR BIZTOS HAZUDIK A RÓKA…             avagy a must és a bor savai 2022-ben…

AMIKOR BIZTOS HAZUDIK A RÓKA… avagy a must és a bor savai 2022-ben…

A szőlőből kerül a borba az almasav, a borkősav, a citromsav, illetve néhány csekély mennyiségű más sav is, a szőlő egészségi állapotától, érettségétől, a fajtától és a terroirtól függően. A savak mennyiségére a klíma is jelentős hatással van, ezt az idei évjárat is igen szemléletesen bizonyítja….

bővebben

Kapcsolat

Vinnováció Borlabor | Borvizsgálatok a legkorszerűbb technológiával

A minőségi borhoz nagyon fontos a must, az erjedő bor és a kész bor összetevőinek pontos ismerete, mérése. Borvizsgálat, mérés és egyéb szolgáltatások nálunk rendkívül kedvező áron!

 

ÜGYFÉLSZOLGÁLATI IRODÁNK CÍME:

Vinnováció Kft.

9400 Sopron, Dózsa György utca 9.

A helyközi buszpályaudvar mögött a Lackner Kristóf úttal párhuzamos utcában.

Hétfőtől csütörtökig, 8 – 16 óráig várjuk az Önök megbízását.

Telefonszámunk: +36 70 884 8432

Email címünk: info@vinnovacio.eu

15 + 15 =