MÉG ISMÉT ZEOLIT…. A harmadik első nekifutás… mert három a magyar igazság…

2022. március 5.

Ahogy számtalanszor leírtam már ez a blog nem arról szól, hogy a borkészítés, a borászati technológia miértjét és hogyanját kivesézzem, hanem a modern tudomány, a legújabb technológiák, segéd és kezelőanyagok segítségül hívásával ráirányítsam a figyelmet arra, hogy ma már korszerű, csúcsminőségi eszközökkel felszerelt laboratóriumi háttér nélkül nem készülhet kiváló, de még jó minőségű bor sem folyamatosan azonos minőségben. Sokan tévesen úgy értelmezik visszatért a szépséges középkor az alkimisták üstjeivel, kuruzslók receptjeivel….

De ez nem így van. A borászati laboratórium feladata nem az, hogy megmondja mit tegyen a borával, vagy a borába a borász, vagy mit vegyen ki belőle, hogy a bor bor legyen, vagy jó bor legyen a végeredmény. A borkészítés ahogy régen, úgy ma is egy logisztikai feladat sikeres megoldása. Mindent a megfelelő időben a megfelelő módon végezzünk el, nem elutasítva, hanem kihasználva a fejlett technológiát, eszközöket, a számos természetes segéd és kezelőanyag segítségét, anélkül hogy a természetes folyamatok működését megváltoztatnánk, inkább elősegítve azok legoptimálisabb lefolyását. De ha nem tudjuk mi van a mustban, a borban, akkor nyilvánvalóan a feladatokat sem tudjuk kijelölni, de időben elvégezni sem. Nem a megváltozott időjárás, a környezet, a talaj változása a legnagyobb kihívás a borász számára, hanem a megváltozott igények, fogyasztói szokások, elvárások. A hobby borászok esetében hozzájárul mind ehhez a bőség zavara az eszközökben, kezelőszerekben, na meg baráti tanácsokban…. Pedig a kicsik azok akiknek a legfontosabb a sikerélmény, sőt a legfontosabb, hogy a szakmai gyakorlatot szakértő segítséggel szerezzék meg de az “öregebbek” rossz beidegződéseinek formálásában is csak a korrekt útmutatás lehet sikeres. Elmúlt már az az idő, mikor egyszerű érzékszervi vizsgálódások alapján jó bor volt készíthető, mert mint utaltam is rá a fogyasztói szokások változása, az agresszív marketing határozza meg a mikor, mi a “kiváló bor”-t. Mert olyan, hogy kiváló bor önálló kategória véleményem szerint nem létezik, csak a borítészek szubjektív képzeletében. A borfogyasztók igen nagy többsége nemhogy nem kostól, de a magazinok oldalait kivéve nem is találkozik 90-100 pontos borokkal. Szóval van az egészséges bor, amelyik ízben, illatban, megjelenésben tükrözi a fajtajegyeket, s innentől ízlik, vagy nem ízlik … Ilyen egyszerű.

De ez feltételezi a mindig azonos minőséget is, hiszen ahogy másban is, ha hozzászokunk egyfajta minőséghez, s ha nem azt kapjuk, váltunk más termékre, amit megbízhatóbbnak ítélünk. Természetes a bor élőanyag, ezért a termelt mennyiség miatt a a kicsi és közepes pincészeteknél jobban megjelennek az évjáratokra jellemző jegyek, s persze a termő terület sajátos jegyei is, de nekik ez az erősségük a piaci versenyben, de az ízlésformálásban , a természetességre törekvésben is. A nagyobbak esetében a kiemelkedő évjáratokat és a birtokborokat kivéve, a piac csak az állandóan azonos minőséget tolerálja.

Ehhez nyújt a borászati laboratórium segítséget kicsiknek és nagyoknak…. Mivel arra törekszünk hogy a lehető legtöbb területen segítsünk, segíthessünk, partnereink segítségével a laboratóriumi szolgáltatás mellett kedvező feltételekkel, kedvező áron beszerezhető eszközöket, segéd és kezelőanyagokat is ajánlunk megbízóinknak a díjtalan tanácsadás mellett. Maximálisan szem előtt tartjuk a bioorganikus, környezetkímélő gazdálkodás feltételeit, s ennek szellemében végezzük munkánkat, ajánlunk termékeket, eljárásokat. Sosem szabad megfeledkezni arról, hogy minden borkezelési eljárás vagy elvesz, vagy hozzáad valamit a borunkhoz. Ezért törekedünk az olyan eljárások megoldások népszerűsítésére amelyek csak minimális, szükségszerű változással járnak és lehetőleg csak a bor minőségét károsan befolyásoló anyagot vonják ki a borunkból…

Ezek egyike egész biztosan a zeolit… Rám lehet fogni, talán így is van, hogy a kezdeti nagy lendület után a végét nemes egyszerűséggel összecsapom.. De megnyugtatásul a nekifutásos fázisból a csepegtetős szakaszba megyek át, mert nem ez a téma lezárása. Túl nagy fába vágtam a fejszém, hiszen kiderült nem csak az időm, a labor mellett, de egyéb lehetőségeim is korlátozottak, főként az anyagiak, egy ilyen projekt tökéletes végrehajtásához. Az előző bejegyzésekből kiderült, hogy a zeolit molekulaszűrőként viselkedése és az ioncserére való hajlama teszi alkalmassá az illósav csökkentésére a borban. Miután közel egyéves próbálkozás után sem sikerült korábbi kutatások anyagihoz hozzáférnem, vagy csak olasz, ausztrál szakirodalomban elnagyolt leírásokkal találkoztam, elhatároztam magam járok utána a dolgoknak…

Először egy borászati derítőszerként ajánlott zeolit bentonit keverékkel próbálkoztam. Az eredmény engem is meglepett. Ugyan a gyártó 50 g/100 liter adagolást javasolt, a bentonitoknál szokásos vízben duzzasztással, 24 órás pihentetéssel, de sokadik próbálkozásra én 100 g/ 100 liter, 12-14 órás, legalább 16 C hőmérsékleten értem el eredményt. Ugyan nem túl jelentőset, de 1,4 g/l illósavtartalmat egy 10 hl-es hordóban 1,1-re sikerült csökkentenem. S ez ha más bentonit készítményt, 50 %-ban kevertem szintetikus zeolittal szintén sikerült. Ha ásványi zeolitot használtam akkor a 40 % bentonit, 60 % zeolit arány csak minimális eltérést mutatott. Ez után ha a bort 0,45 mikronos szűrőn sterilre szűrtem újabb 0,1 g/l-t nyertem az esetek 95 %-ában. S a bor összetevői sem változtak értékelhetően.

Aztán megláttam ezt a vízcsapra szerelhető kütyüt… Éreztem ki kell próbálnom…. Némileg átalakítottam, mert a kálcium szufát helyére szintén zeolitot tettem, az aktív szén annyiban változott, hogy helyére minőségi granulátum került. 0,4 g/l volt az eredmény. A szűrés ezen is tudott javítani 0,1-et…Na de lássuk be nem a japán tranzisztorok hőskorának visszahozása volt a cél a miniatűr mérettel. Ezért tovább léptem…

Olvastam a tavi szűrőkről , megéreztem, valami ilyen kell nekem… Ugye ez nem túl bonyolult, a tartályba felül bemegy a szűrendő, alul kijön, egy zsákban van a zeolit a könnyebb kezelhetőség és az újra hasznosíthatóság miatt. Ha ezt átalakítjuk úgy, hogy egy cefrés hordóra csapot teszünk az aljára és a tetejére, felülre egy diffuzort, egy hálóba zeolitot teszünk beletéve a hordóba.. Azt hiszem a többit nem kell részletezni. A 0,4 g/l eredményt kétszeri szűrés hozta. Gyenge pontja, hogy a zeolit induláskor a szemcsenagyság függvényében a telítődésig több, kevesebb bort vesz fel, na de valamit valamiért… Itt is steril szűrővel 0,1-et még csökkenteni lehet, tangenciális szűrővel 0,2-et.

Aztán elkezdtem kerülgetni a kovaföldszűrőt…. Mi lenne ha kovaföld helyett zeolitot adagolnék? Megpróbáltam…. 0,3 g/l ….. Nem összegezném, hiszen a részletes méréseket meg fogom osztani. De ahogy ígértem indulhat a barkács szakkör. A fentiek alapján ki-ki gondolatban, gyakorlatban tovább fejlesztheti az eljárást, az eszközöket. Ami nyilvánvaló eredmény: az ecetsav baktériumok méretük miatt teljesen visszamaradnak a zeolitban és az alkalmazott eljárástól függően az ecetsav, etil acetát egy része elágazó láncú felépítésüknek köszönhetően szintén marad…. S ami még biztos : Folytatása következik…..

TAPPO COLMATORE PER BOTTI….          töltősapka, légzsilip, vagy ahogy tetszik…

TAPPO COLMATORE PER BOTTI…. töltősapka, légzsilip, vagy ahogy tetszik…

Tappo colmatore, töltősapka, légzsilip magyarul. Szinte egyetlen toszkánai pincéből sem hiányzik. Segít, hogy ne kelljen a hordót, tartályt feleslegesen nyitogatni, automatikusam utántölti a bort apadás esetén, illetve teret enged tágulásakor. Van literes, félliteres, üvegből is, műanyagból is. Amellett, hogy védi a bort az oxidációtól, egyben a pincék dísze is, ides-tova 500 éve..

bővebben
EGY POHÁR VÖRÖSBOR KONDITEREM HELYETT, avagy miért csökkentsük a borok alkoholtartalmát…

EGY POHÁR VÖRÖSBOR KONDITEREM HELYETT, avagy miért csökkentsük a borok alkoholtartalmát…

Amig korábban a borok alkohol tartalmának csökkentését meglehetősen szűk határok közé szorították, ma a szabályozás egyre megengedőbbé vált. Kezdetben csak a piaci elvárások, a fogyasztói szokások kényszerítették rá a borászokat az új módszerekre, ma a klímaváltozás a legfőbb mumus. De a cél változatlan: a bor egyéb összetevőiből lehetőleg ne, vagy a legkevesebbet veszítse a beavatkozással.

bővebben

Kapcsolat

Vinnováció Borlabor | Borvizsgálatok a legkorszerűbb technológiával

A minőségi borhoz nagyon fontos a must, az erjedő bor és a kész bor összetevőinek pontos ismerete, mérése. Borvizsgálat, mérés és egyéb szolgáltatások nálunk rendkívül kedvező áron!

 

ÜGYFÉLSZOLGÁLATI IRODÁNK CÍME:

Vinnováció Kft.

9400 Sopron, Dózsa György utca 9.

A helyközi buszpályaudvar mögött a Lackner Kristóf úttal párhuzamos utcában.

Hétfőtől péntekig, 9-15 óráig várjuk az Önök megbízását.

Telefonszámunk: +36 70 884 8432

Email címünk: info@vinnovacio.eu

13 + 3 =