ZEOLIT A CSODAKŐ (remélem…) – Első nekifutás…

2022. február 9.

Mi a zeolit?

Nem tartozom azok közé, akik mindig a múltbéli dolgokkal hozakodnak elő, de a hasonlatok, vagy szemléletesség kedvéért néha példálódzok visszatekintve… Vagy negyven éve, sőt talán régebben, igen menő dolog volt a számológépes, rádiós kvarcóra. Sokkal menőbb a mai top okosóráknál, pedig sem óraként, sem számológépként, sem rádióként nem lehetett használni igazán. Így vagyok én azokkal a dolgokkal is amik “mindenre” jók. Évekkel ezelőtt a vízcsapból is az folyt, hogy a zeolit méregtelenít, szagtalanít, javítja a talaj vízmegtartó képességét, szűri az ivóvizet, tisztítja a szennyvizet, sőt ha helyette fogyasztjuk a nem kívánt terhesség is megakadályozható vele…

Na de mi is az a zeolit? Már csak az örök élet és a minden nap ingyen sört oszt ígérete hiányzik a csodakőséghez… A zeolit tulajdonképpen egy ásványcsoport gyűjtőneve, alumínium szilikát leegyszerűsítve. A svéd Alex Cronstedtnek (1722-1765) köszönheti nevét, aki a görög zein, forr és a lithosz, kő szavakból alkotta, mert a zeolit hevítés hatására olybá tűnik mintha forrna… Megtalálható a természetben, ahol több mint 40 fajtáját azonosították. A legtisztább előfordulása Kubában, Ausztráliában, Szlovákiában, Svédországban található. Magyarországon az 1980-as években kezdődtek a zeolit előfordulások földtani és felhasználhatósági kutatásai. 1989-ig 10 lelőhelyet tártak fel, az ásványvagyon elérte a 30 millió tonnát, de a meglévő teljes mennyiséget úgy 90-100 millió tonnára becsülik. Zeolitot találtak Zalahaláp, Badacsony térségében is, de Dunabogdányban, valamint a Tokaji hegységben több helyen bányásszák, bányászható lenne…. Rátka határában 35-60% zeolit tartalmú és 20-25% vele rokon modernit tartalmat tártak fel. Nemti község területén találtak jó minőségű nyersanyagot, amelynek aktív zeolit tartalma 45-55%.

Na de nem csak a természetben található, hanem mesterségesen is előállítják, hasonló módon mint a természet, lúg alumíniumoxid és szilicium-dioxid hevítésével. Ezt a természetben a lúgos talajvíz végzi a vulkáni kőzetekben és üledékeiben. A legnagyobb gyártó Kína. Ők is fejlesztették ki, s a tulajdonságai megegyeznek a természetes zeolitokkal. A z élelmiszer és gyógyszeriparban a természetben találhatóval megegyezően felhasználható…

Az elmúlt években különböző kiszerelésben használták a szervezet méregtelenítésére, szájon át fogyasztva. Használták, használják a dohos szag megszüntetésére, de páraszívó képessége miatt a penészedés megelőzésére, a cipők, a hamutálak kellemetlen szagának eltüntetésére, kellemetlen szagok csökkentésére az állattartásban. A talaj nedvességtartalmának megtartására, növelésére a mezőgazdaságban, gyümölcsök frissességének megőrzésére, víz és szennyvíz tisztításra, színező anyagok szűrésére, macskaalomnak, de máig a legnagyobb felhasználó az olajipar…

Akkor itt az ideje, hogy megválaszoljuk melyik az a tulajdonsága a zeolitnak, ami ilyen sokrétű hasznosítást tesz lehetővé…. A zeolitok aluminium és szilicium atomjai a csúcsúkon ülnek és ezeket oxigénatomok kapcsolják össze üregeket alkotva. A zeolitok tehát mikropórusos ásványok, azzal a többlettel, hogy pl. a zeolit nátrium ionjai nem kötődnek be a rácsba, hanem szabadon mozognak. Ezért a mosószerekhez a sokkal zöldebb zeolitot adják, ami csökkenti a lúgosságot ezáltal a mosószer ruhakímélőbb lesz. Vagy a víz kalcium tartalmának megkötésével a víz lágyabb lesz. Azt is mondhatjuk, hogy a zeolitok molekulaszűrök, amelyen a kisebbek áthaladnak, a nagyobb molekulákat pedig magukba szívják. Emiatt alkalmazzák víztisztítási célokra, sőt a nukleonokat is elnyeli, ezért a rádióaktivitás csökkentésére is alkalmas. A zeolitok igen fontos szerepet játszanak a kőolaj finomításban molekulaszűrőként azzal, hogy ki tudják szűrni az egyenes láncú molekulákat amelyek csökkentenék a benzin oktánszámát. Hiszen a zeolit az egyenesláncú szénhidrogéneket átengedi, valamint a kisebb molekulákat, viszont az elágazó láncú szénhidrogéneket, mint a benzol, a nagyobb molekulákat már nem. A zeolit módosításával változhat a “szita” mérete, vagyis az, hogy mekkora molekula nem mehet már át rajta. Azon kívül, hogy a molekularács hatalmas felület is egyben, ami növelhető és csökkenthető is, negatív töltésű, amelyhez lazán csatlakoznak különböző pozitív töltésű ionok, mint a már említett nátrium is. Ez tovább bővíti a felhasználhatóság körét, hiszen ezek az ionok más ionra cserélhetőek.

Talán a legfontosabb a végére: A zeolit a legtöbb esetben “újrahasznosítható”, egyszerű szellőztetéssel, mosással, hevítéssel, szárítással, a korábbi alkalmazástól függően.

Ennyit szántam bevezetőként a következő bejegyzésben a zeolit borászati alkalmazhatóságáról próbálok részletesen megosztani gondolatokat, eredményeket. Az elméleti háttér megvilágításával, s az eddigi gyakorlati eredmények közreadásával szeretném bevonni az érdeklődőket a legalkalmasabb technológia kidolgozásába.

Következik a Bor, illat(szag), illó, zeolit, s újra csak bor…

TAPPO COLMATORE PER BOTTI….          töltősapka, légzsilip, vagy ahogy tetszik…

TAPPO COLMATORE PER BOTTI…. töltősapka, légzsilip, vagy ahogy tetszik…

Tappo colmatore, töltősapka, légzsilip magyarul. Szinte egyetlen toszkánai pincéből sem hiányzik. Segít, hogy ne kelljen a hordót, tartályt feleslegesen nyitogatni, automatikusam utántölti a bort apadás esetén, illetve teret enged tágulásakor. Van literes, félliteres, üvegből is, műanyagból is. Amellett, hogy védi a bort az oxidációtól, egyben a pincék dísze is, ides-tova 500 éve..

bővebben
EGY POHÁR VÖRÖSBOR KONDITEREM HELYETT, avagy miért csökkentsük a borok alkoholtartalmát…

EGY POHÁR VÖRÖSBOR KONDITEREM HELYETT, avagy miért csökkentsük a borok alkoholtartalmát…

Amig korábban a borok alkohol tartalmának csökkentését meglehetősen szűk határok közé szorították, ma a szabályozás egyre megengedőbbé vált. Kezdetben csak a piaci elvárások, a fogyasztói szokások kényszerítették rá a borászokat az új módszerekre, ma a klímaváltozás a legfőbb mumus. De a cél változatlan: a bor egyéb összetevőiből lehetőleg ne, vagy a legkevesebbet veszítse a beavatkozással.

bővebben

Kapcsolat

Vinnováció Borlabor | Borvizsgálatok a legkorszerűbb technológiával

A minőségi borhoz nagyon fontos a must, az erjedő bor és a kész bor összetevőinek pontos ismerete, mérése. Borvizsgálat, mérés és egyéb szolgáltatások nálunk rendkívül kedvező áron!

 

ÜGYFÉLSZOLGÁLATI IRODÁNK CÍME:

Vinnováció Kft.

9400 Sopron, Dózsa György utca 9.

A helyközi buszpályaudvar mögött a Lackner Kristóf úttal párhuzamos utcában.

Hétfőtől péntekig, 9-15 óráig várjuk az Önök megbízását.

Telefonszámunk: +36 70 884 8432

Email címünk: info@vinnovacio.eu

2 + 6 =